
Tijdens een tussenjaar in Colombia deed Alba Kodde Reyna (19) vrijwilligerswerk. Nu doet ze dat ook in Amsterdam én krijgt ze daar woonruimte voor terug. ‘Van kinderclubs tot koken met senioren: ik organiseer allerlei activiteiten voor de buurt.’
Alba Kodde Reyna (19) doet tijdens een tussenjaar in Colombia, het land van haar moeder, vrijwilligerswerk voor onder meer het Rode Kruis. Weer terug in Amsterdam wil ze ook hier vrijwilligerswerk gaan doen. “In contact komen met kwetsbare groepen vond ik indrukwekkend, het zette me aan het denken over hoe dit in Amsterdam ook bestaat, alleen op een andere manier.”
Ze studeert antropologie aan de UvA. Voor een onderzoek naar manieren van gemeenschap creëren voor moeders met een migratieachtergrond, deed ze eerder dit jaar vrijwilligerswerk bij buurthuizen in Oost. “Zoiets wilde ik ook gaan doen in Noord, waar ik ben opgegroeid, in de Waterlandpleinbuurt. Noord is in hoog tempo aan het gentrificeren: opeens is het ‘cool’ om er te wonen, terwijl mensen mij vroeger maar zielig vonden als ik zei dat ik uit Noord kwam! Veel nieuwe voorzieningen in het stadsdeel, van luxe appartementen tot hippe bakkerijen, zijn helaas onbetaalbaar voor de oorspronkelijke Noorderlingen. Ik wil graag iets betekenen voor mensen die het minder goed hebben, maar ook de verschillende groepen met elkaar in contact brengen.”
Mee naar demonstraties
Toevallig hoort ze van een medestudent over het project VoorUit, waarbij studenten vrijwilligerswerk doen in Amsterdamse wijken. “In ruil voor tien uur vrijwilligerswerk per week kun je als student woonruimte krijgen. Met zes tot tien studenten vorm je er een buurtteam waarmee je activiteiten organiseert voor buurtbewoners, van kinderclubs voor talentontwikkeling tot samen eten en koken met senioren, maar ook onderzoek doen en contact onderhouden met instanties. Iedere vrijwilliger heeft een contactgezin, wat hulp kan gebruiken bij huiswerkbegeleiding of de administratie. Je besteedt zeven uur per week aan het organiseren van activiteiten, twee uur per week breng je door met je contactgezin en één uur per week is er voor voorbereidingen.”
Alba vindt het belangrijk dat jongeren vrijwilligerswerk doen. “Meer jongeren zouden betrokken moeten zijn met de mensen om zich heen en met de buurt waarin ze wonen. Het contact met buren met andere achtergronden verbreedt je blik. Juist jonge mensen hebben veel kracht en energie om dingen voor elkaar te krijgen. Op het mbo en hbo zijn maatschappelijke stages verplicht, maar op de universiteit niet, dat vind ik eigenlijk best vreemd.”
Zelf kreeg Alba het met de paplepel ingegoten om zich in te zetten voor een ander: haar vader werkt bij Oxfam Novib, haar moeder voor Free a Girl, wat minderjarige meisjes in Azië bevrijdt uit situaties van seksuele uitbuiting. “Mijn ouders namen me vroeger mee naar demonstraties en we praten thuis over politiek.”
Iftar voor de wijk
Alba vulde online een formulier in waarin ze haar motivaties doorgaf bij VoorUit, net als haar voorkeuren voor huisgenoten. “Ik werd daarna gematcht met twee andere studentes, we hebben elkaar ontmoet en het klikte goed. Deze week verhuizen we alle drie naar de flat in wijk De Kleine Wereld, naast metrostation Noord. We hebben een eigen slaapkamer en delen de ruime woonkamer, de keuken, de badkamer en het balkon.”
Omdat VoorUit nieuw is in de wijk beginnen ze, samen met nog drie andere studenten, met het zorgen voor meer bekendheid in de buurt: “We starten met contacten leggen met buurthuizen en luisteren naar wat de mensen in de wijk en in de flat nodig hebben. Laatst hadden twee teamgenoten al een iftar georganiseerd, dat was een goed startpunt.”
De studenten kunnen in de woning blijven zolang ze studeren en zich blijven inzetten als vrijwilliger. “Je tekent een vrijwilligersovereenkomst voor één collegejaar met een opzegtermijn van twee maanden. De woningen zijn tijdelijk beschikbaar, soms moet je dus tijdens het jaar verhuizen, maar meestal kun je dan weer een nieuwe plek krijgen via VoorUit. Als het niet klikt met je huisgenoten kun je ook intern verhuizen. Natuurlijk is het het mooiste als studenten zo lang mogelijk blijven, zodat je echt iets kunt opbouwen in de buurt. VoorUit organiseert ook trainingen en themabijeenkomsten waar ik als student word ondersteund in mijn vrijwilligerswerk. Ik heb er heel veel zin in om op mezelf te gaan wonen, om de hoek van mijn ouders, en om te kunnen bijdragen aan de buurt.”
Bron: Parool, Sara Luijters,